Toldfri handel i Schweiz

Ophævelse af industritariffer BBI 2021 2330 medføre at der ikke længere påføres industritold

22. marts

Ingen told på varer til Schweiz fra 1. januar 2024

Ophævelsen af ​​industritariffer (BBl 2021 2330) træder i kraft den 1. januar 2024. Det besluttede Forbundsrådet på sit møde den 2. februar 2022, efter at den nødvendige ændring af toldtarifloven var blevet vedtaget af Folketinget den 1. oktober 2021.

Forbundsrådet har med 1. januar 2024 valgt datoen for foranstaltningens ikrafttræden på en sådan måde, at konverteringsomkostningerne for økonomiske aktører og administrationen kan holdes så lave som muligt. Alle aktører har tilstrækkelig gennemløbstid til de nødvendige tekniske og organisatoriske tilpasninger.

I gennemsnit er priserne på varer og tjenesteydelser i Schweiz væsentligt højere end i nabolandene. Forskellige faktorer bidrager til "højpris-øen Schweiz": På den ene side driver det høje niveau af lønninger og omkostninger priserne op. På den anden side bidrager en række toldmæssige og ikke-toldmæssige handelshindringer til afskærmningen af ​​det schweiziske marked og betyder, at virksomheder kan opkræve højere priser i Schweiz end i udlandet. SECO har undersøgt deres effekter i en række undersøgelser. Den 20. december 2017 godkendte Forbundsrådet pakken af ​​foranstaltninger "Importfacilitering" med det formål at reducere handelsbarrierer. Ophævelsen af ​​industritakster er en del af denne pakke af foranstaltninger.

Ophævelsen af ​​industritariffer styrker Schweiz som forretnings- og industristed. Den realiserede velfærdsgevinst anslås til omkring 860 mio. CHF. Mens den indenlandske industri førhen var beskyttet mod udenlandsk konkurrence af tariffer, gør disse det nu dyrere at indkøbe primære materialer fra udlandet. Takket være afskaffelsen af ​​told og de dermed forbundne administrative forenklinger i toldprocedurer, nyder virksomheder i Schweiz fordel af billigere upstream-tjenester og kan dermed reducere deres produktionsomkostninger. Da den schweiziske økonomi er stærkt integreret i globale værdikæder, styrker foranstaltningen dens konkurrenceevne. Handelsforbindelserne bliver samlet set mere effektive, og konkurrencen styrkes. Forbrugerne nyder også godt af foranstaltningen, da import af forskellige forbrugsvarer, såsom biler, cykler, produkter til personlig pleje, husholdningsapparater eller tøj, stadig er toldpligtige i dag. I sektorer med fungerende konkurrence bliver besparelserne givet videre til forbrugerne. Overførslen kontrolleres ved overvågning.

Ud over afskaffelsen af ​​industritarifferne forenkler forslaget også toldtarifstrukturen for industriprodukter, hvilket yderligere kan reducere de administrative omkostninger.

Ophævelse af industritakster: Spørgsmål og svar

Hvilke produkter er berørt af ophævelsen af ​​industritariffer?

I Schweiz er industriprodukter alle varer med undtagelse af landbrugsprodukter (herunder forarbejdede landbrugsprodukter og dyrefoder) og fiskerivarer. Ophævelse af industritariffer omfatter således varer i kapitel 25-97 i toldtariffen med undtagelse af nogle produkter i kapitel 35 og 38, der er henført som landbrugsvarer.

Yderligere oplysninger herom: Meddelelse om ændring af toldtarifloven (BBl 2019 8479)

Forenklingen af ​​toldtarifstrukturen gælder også udelukkende industriprodukter i kapitel 25-97 i toldtariffen.

Du kan finde en oversigt over de berørte takstlinjer i Excel-tabellen "Forenkling af toldtariffen": Afskaffelse af industritariffer 1. januar 2024

 

Hvilke forberedelser skal virksomheder gøre, før industritarifferne ophæves den 1. januar 2024?

Sammen med afskaffelsen af ​​industritariffer vil den schweiziske toldtarif for industriprodukter blive forenklet. Takstposterne på 9114 reduceres til 7511, da den detaljerede underopdeling - som i dag gør det muligt at opkræve de differentierede takster - ikke længere vil være nødvendig i industrisektoren i vid udstrækning.

Afskaffelsen af ​​industritarifferne sammen med forenklingen af ​​toldtarifferne fører til en justering af den schweiziske tarifarif. De tilpassede stamdata fra Forbundskontoret for Told- og Grænsesikkerhed (BAZG) skal overtages af de berørte virksomheder. BAZG vil levere de nødvendige oplysninger til dette på denne hjemmeside inden efteråret 2023.

En Excel-tabel med takststrukturen gældende fra 1. januar 2024 og konkordanslisten (2022 vs. 2024) findes under "Yderligere information".

Hvilke ændringer kan forventes, når nedsættelsen af ​​industritarifferne træder i kraft i importtoldangivelsen?

Ophævelsen af ​​industritariffer medfører ingen tilpasninger af fortoldningsprocesserne. Pligten til at indgive toldangivelse (angivelse for virksomheder), herunder korrekt angivelse af toldtarifnumre på de varer, der skal indføres, består.

Forenklinger af importtoldangivelser er planlagt med introduktionen af ​​det nye godstransportsystem Passar som en del af BAZG's DaziT-transformationsprogram. Mere information her.

https://www.bazg.admin.ch/bazg/de/home/themen/dazit.html


For justeringer vedrørende kumulation af oprindelse for industriprodukter og særlige processer henvises til følgende spørgsmål og svar.

Hvem har stadig brug for et præferenceoprindelsesbevis for industriprodukter, efter at nedsættelsen af ​​industritariffer er trådt i kraft?

Industriprodukter kan importeres toldfrit til Schweiz fra 1. januar 2024. For import af industriprodukter, for hvilke det på importtidspunktet er sikkert, at de vil forblive i Schweiz eller blive forbrugt her, er man ikke længere afhængig af anvendelsen af ​​frihandelsaftaler (FTA) eller det generelle præferencesystem til fordel af udviklingslandene (GSP/GSP). Det betyder, at det ikke længere er nødvendigt at fremlægge præferenceoprindelsesbeviser for disse varer.

Ved import af varer eller primære materialer, der videreforarbejdes i Schweiz og derefter eksporteres igen, skal der skelnes mellem, om der er tale om en oprindelseskumulering, fx inden for rammerne af Pan-Euro-Middelhavsaftalen (PEM-aftalen). at reeksportere.

Hvis du vil bruge oprindelseskumuleringen til eksport, skal du stadig stole på leverandørens oprindelsesbevis, såkaldt bevis for præ-oprindelse, ved import af de pågældende varer.

  kræves gyldigt forudgående oprindelsesbevis?

Destination Schweiz:

Varer, for hvilke det på importtidspunktet er klart, at de ikke længere vil blive eksporteret fra Schweiz (f.eks. forbrugerprodukter).
Ingen

Forarbejdning og reeksport uden præferencetoldbehandling:

Import, der videreforarbejdes i Schweiz og eksporteres til lande, som der ikke er frihandelsaftaler med, eller til lande, som der er frihandelsaftaler med, men der ikke kan gøres krav på præferencebehandling.
Ingen

Uændret reeksport uden præferencetoldbehandling:

Import af varer, der skal eksporteres uændret til lande, med hvilke der ikke er frihandelsaftaler, eller til lande, som der er frihandelsaftaler med, men der ikke bør gøres krav på præferencebehandling, og intet præferencebevis for oprindelse bør tjene som grundlag for en ikke - præferencebevis for oprindelse.
Ingen

Tilstrækkelig forarbejdning og reeksport af schweizisk oprindelse:

Import af varer, der anses for tilstrækkeligt, forarbejdede i Schweiz uden at gøre krav på kumuleringen i henhold til den relevante frihandelsaftale, og som skal reeksporteres under denne frihandelsaftale som varer med præferenceoprindelse, Schweiz.
Ingen

Eksportsidekumulation:

Import af varer, der kun anses for tilstrækkeligt, forarbejdede i Schweiz takket være brugen af ​​kumulation i henhold til den relevante frihandelsaftale, og som skal reeksporteres under denne frihandelsaftale som varer med præferenceoprindelse, Schweiz.
Ja

gennem handel:

Import af varer, der skal reeksporteres uændret til frihandelspartnerlande, med hvilke oprindelseskumulering er mulig som varer med præferenceoprindelse.
Ja

Præferencebevis for oprindelse tjener som grundlag for et ikke-præferencebevis for oprindelse ved reeksport:

Import af varer, der skal reeksporteres uændret, og et præferencebevis for oprindelse skal tjene som grundlag for et ikke-præferencebevis oprindelse.
Ja

Hvordan kan den oprindelige kumulering fortsætte med at blive brugt?

Fra 1. januar 2024 kan importører af industrivarer til Schweiz nyde godt af nultold uden præferencebevis for oprindelse.

Til kumulering af oprindelse, fx inden for rammerne af PEM-konventionen, kræves der stadig præferencebeviser for oprindelse som foreløbige dokumenter for eksporten. De pågældende virksomheder skal i forvejen kunne fremvise et gyldigt bevis for tidligere oprindelse eller alternativt en vurderingsbeslutning med en præferenceseddel, hvis der skal udstedes et oprindelsesbevis ved eksport af produkter (cirkulære D30, bevis for tidligere oprindelse; forenklinger). Denne praksis vil ikke ændre sig med ophævelsen af ​​industritakster.

Som en påmindelse: Præferencefortoldning ved import, dvs. importvurderingsbeslutningen med dokumenteret præferencevurdering, er ikke påkrævet for at kunne udstede et oprindelsesbevis ved eksport af produkter. Det er tilstrækkeligt at have bevis for tidligere oprindelse, det vil sige oprindelsesbevis fra den udenlandske leverandør (varetransportcertifikat eller oprindelseserklæring på fakturaen; leverandørerklæringer er ikke gyldige i denne sammenhæng).

Oprindelsesbeviset skal være formelt gyldigt (se: Informationsblad om fastsættelse af den formelle gyldighed af præferencebeviser).

Hvilke forpligtelser til at arkivere præferencebeviser for oprindelse (f.eks. EUR.1) vil fortsat eksistere efter ophævelsen af ​​industritariffer den 1. januar 2024?

Ophævelsen af ​​industritariffer har ingen indvirkning på forpligtelserne til at arkivere præferencebeviser for oprindelse. Disse vil fortsætte.

Foreløbige dokumenter for eksportoprindelsesbeviser skal opbevares i mindst 3 år fra datoen for udstedelse af eksportoprindelsesbeviset, i tilfælde af anvendelse af frihandelsaftalen med Sydkorea i mindst 5 år.

Hvad sker der med Carnet ATA, når nedsættelsen af ​​industritaksterne træder i kraft?

ATA-carnetet til midlertidig brug forbliver på plads. Det er afgørende, at varerne forlader toldområdet til tiden og uændret. ATA-carnetet tjener til at håndhæve disse betingelser og gør det muligt, om nødvendigt, at kunne drage tilbage på en sikkerhed, der dækker de pågældende importafgifter (især moms). Carnet ATA har også den fordel, at der ikke skal ansøges om nationale tolddokumenter i alle lande (et tolddokument for flere lande).

Især for økonomiske aktører, der er berettiget til det fulde fradrag for indgående moms, kan ruten via import til fri omsætning og eksportprocedure efter ophævelsen af ​​industritarifferne også vælges som et alternativ til ATA-carnetet.

Vil særlige procedurer såsom forarbejdningstrafik eller toldlettelser for varer fortsat eksistere afhængigt af den påtænkte anvendelse for industriprodukter?

Med afskaffelsen af ​​industritaksterne fra 1. januar 2024 kan anvendelsen af ​​særlige processer for industriprodukter stort set undværes. I særlige tilfælde, fx for momsfritagelse som led i midlertidig indførsel af varer (aktiv forædling), er de særlige procedurer fortsat relevante.

Hvilke toldpositioner vil blive slået sammen som led i forenklingen af ​​toldtarifstrukturen? Hvad sker der med de statistiske nøgler?

Sammen med afskaffelsen af ​​industritariffer vil den schweiziske toldtarif for industriprodukter blive forenklet; toldstrukturen i landbrugssektoren forbliver uændret.

Toldtariffens 9114-toldposter reduceres til 7511, da den detaljerede underopdeling ikke længere er nødvendig. Nationale underopdelinger af toldnumrene bibeholdes også uændret i industrisektoren, hvor de anvendes til implementering af ikke-toldbestemmelser, fx eksportkontrol.

Du kan finde en oversigt over de berørte takstlinjer i Excel-tabellen "Forenkling af toldtariffen": Afskaffelse af industritakster 1. januar 2024

De statistiske nøgler (såkaldte kontrolelementer, trecifrede specialvalg) er yderligere underopdelinger af de ottecifrede takstnumre. De vil blive overført til den nye takststruktur, hvis de er nødvendige for gennemførelsen af ​​ikke-toldlovgivning. BAZG vil give de nødvendige oplysninger.

Hvad vil der ske med de ikke-tolddekreter, der berøres af forenklingen af ​​toldtarifstrukturen?

Forordningerne, som indeholder tarifnumre, og som vedrører ikke-toldlovgivning, vil blive ændret af Forbundsrådet inden januar 2023. Eksisterende ikke-toldlovgivning vil blive overført til den nye takststruktur. BAZG vil give de nødvendige oplysninger.

Hvad vil der ske med de bindende tarifoplysninger, der påvirkes af forenklingen af ​​toldtarifstrukturen?

Bindende takstoplysninger mister sin gyldighed senest efter 6 år, eller hvis det anvendte retsgrundlag ændres. De bindende tariferingsoplysninger vil derfor miste sin gyldighed, når nedsættelsen af ​​industritarifferne (ændring af toldtarifloven) træder i kraft.

Hvad sker der med beslutningerne om klassificering af varer og forklaringerne om toldtarifferne, der påvirkes af forenklingen af ​​toldtarifstrukturen?

De tilsvarende beslutninger og forklaringer vil blive tilpasset til den nye takststruktur af BAZG den 1. januar 2024 og offentliggjort i Tares.