Kom stærkt fra start i Norge!

Få styr på moms, import, registrering og de mange andre juridiske udfordringer, der følger med ved handel over grænser.

Bliv kontaktet

Norge

Norge er en del af Europa, men ikke medlem af EU, hvilket gør, at EU’s regler og markeder ligner de norske, uden at være identiske. De største forskelle ligger i processen for en momsregistrering, samt den toldmur, som Norge har bygget op omkring sig selv. Norge har dog også enkelte lempelser, der holder en dør åben, som hjælper udenlandske e-commerce- og fjern-lever-bare tjenesteydelsesvirksomheder med at sælge til det norske marked.

På trods af de mange ligheder, kommer man ikke udenom at skulle registreres hos de norske myndigheder, og dette kræver i de fleste tilfælde, at man har en fast norsk bosiddende repræsentant.

IntraVAT har hjulpet over 300 firmaer i gang med deres norske eventyr, og sidder klar til at hjælpe dig, skulle du have interesse i at vide mere om det norske marked og dets muligheder.

Det norske marked er, målt på befolkningstal, anset som værende et lille marked, men byder til gengæld ind med mange andre fordele, som gør Norge til et lukrativt marked at træde ind på. Nordmændene er et af de mest købestærke folkefærd i verden, som også kan begå sig på både engelsk, svensk og dansk udover deres modersmål. Dertil har de en stærk digital infrastruktur og forståelse, som gør det utroligt nemt for deres nabolande at sælge deres produkter og ydelser på det norske marked.   

I Norge har man 3 typiske selskabsformer/registreringer for udenlandske virksomheder, der ønsker at sælge deres produkter og ydelser i Norge.
Hver af registreringerne er tilpasset et specielt segment, hvorfor det er vigtigt at man har styr på, hvilken type forretning man ønsker at drive i Norge, da man f.eks. ikke kan gå tilbage til en VOEC-registrering, har man først fået en anden type registrering.
Læs mere her, om de 3 typer af registreringer, som er specialdesignet til udenlandske virksomheder.

Læs mere om NUF

Norskregistrert Utenlandsk Foretak - Få firmaadresse og momsnummer i Norge, uden fuld regnskabs- eller selskabsskattepligt.

Læs mere om VOEC

VAT on E-Commerce - Laver du E-handel med små fakturabeløb eller fjern-leverbar-tjeneste ydelser, kan du komme hurtigt i gang her.

Læs mere om AS

Få registreret din virksomhed som et norsk aksjeselskab og start din vækstrejse med et rigtigt norsk selskab i dag.

IntraVAT - Din professionelle momspartner

Med speciale i moms, og en passion for handel over grænser siden 1978, kan vi garantere dig en af branchens stærkeste partnere på det norske marked. Er du interesseret i at vide mere skal du blot udfylde kontaktformularen, og så vil vi kontakte dig hurtigst muligt. 

Hvornår skal man som udenlandsk virksomhed være momsregistreret i Norge?

 

For at kunne blive momsregistreret i Norge skal man som udgangspunkt kunne bevise, at virksomheden omsætter for over NOK 50.000 ved salg af tjenester og/eller ydelser i Norge, inden for et fuldt regnskabsår. I Norge kan man, som i visse andre lande, ikke lade sig frivilligt moms-registrerer, dog kan du få en momsregistrering omgående, hvis du kan fremvise en eller flere salgsfakturaer til norske kunder, med samlet beløbsstørrelse på minimum NOK 50.000. 

 

Når man skal i gang i med at sælge eller eksportere til Norge kræver det visse typer registreringer alt afhængig af, hvad det er man ønsker at sælge eller eksportere.

 

E-commerce B2C Norge

Ved B2C E-commerce handel i Norge, er det påkrævet, at man pålægger og afregner Norsk moms fra den første krone man tjener på sine varer eller ydelser. Her anbefaler vi en af disse to forskellige registreringsmuligheder, VOEC-ordningen (Vat on E-Commerce) eller en NUF-registrering (Norsk registreret Udenlandsk Virksomhed). Hvad du bør vælge, afhænger af dine produktpriser og type produkter, da VOEC-ordningen kun er for virksomheder med tjeneste- og varebeløb under NOK 3.000,00, og som ej sælger fødevarer og andre restriktions pålagte varer.

 

E-commerce B2B

Har din virksomhed udelukkende B2B handel, og ikke udfører installationer eller andet der kræver udsendelse af medarbejdere, eller brug af 3.part for udførelse, vil du som udgangspunkt ikke skulle registreres i Norge

 

Udsending af medarbejdere til Norge

Udøvelse af tjenesteydelser på lokationer i Norge er momspligtige i Norge, hvilket jf. de norske regler betyder at sælger skal lade sig momsregistrere der.

Udfører din virksomhed byggeri, projektarbejde, installationer, reparationer eller andet på bl.a fast ejendom i Norge, ved brug af egne ansatte, vil din virksomhed være påkrævet, at lave A-meldinger for virksomhedens udsendte medarbejdere, samt registrering i både Enhedsregisteret og Merverdiavgiftsregisteret.

Dette kræver at man enten registrere sig fysisk med et aktieselskab eller benytter sig af en NUF-registrering. Hvad du bør vælge, afhænger at størrelsesordenen og tidshorisonten for opgaven, dette kan vi også rådgive om.

 

Fødevarestyrelsen - Mattilsynet

Hvis din virksomhed importerer næringsmidler/madvarer til fortæring af mennesker eller dyr, eller visse typer af kosmetik og helseprodukter, skal selskabet registreres i det norske Mattilsyn.

Dette kræver at man har en NUF eller AS registrering, og efter man har registreret sit selskab hos Mattilsynet, skal der angives HS-koder på samtlige af de produkter, som importeres til Norge.

Selskabet skal ligeledes udpege en ”Første modtager” (dette vil som regel være den norske speditør, eller det sted/den virksomhed, hvor næringsmidler første gang rammer norsk jord). IntraVAT AS kan desværre ikke agere ”Første modtager” for sine kunder.

Importere din virksomhed kosmetik eller kropsplejeprodukter, har du ydermere forpligtelse til, at gøre dig bekendt med forskriften om kosmetik loven, heunder:

• Nationale krav til sprog
• Produktets funktion skal opgives på norsk
• Det nominelle indhold skal angives i vægt eller volumen
• Dato for mindste holdbarhed
• Oplysninger om særlige forholdsregler eller advarselsmærkning skal angives på norsk

Deadlines

Indberetningsfrister for normale NUF-registrerede virksomheder

Momsperiode Deadline for angivelse og betaling*
T1 - 1. Termin (januar, februar,) 11. april 2023
T2 - 2. Termin (marts, april)  12. juni 2023
T3 - 3. Termin (maj, juni) 31. august 2023
T4 - 4. Termin (juli, august) 10. oktober
T5 - 5. Termin (september, oktober) 11. december
T6 - 6. Termin (november, december) 12. februar 2024

*Skyldige beløb skal stå på myndighedernes konto senest denne dato

Momssatser

MOMS Sats Kategori Betegnelse Registreringsgrænse
11,1% Fisk og andre marine vildtlevende resourcer  MVA NOK 50.000,00

12%

Persontransport, overnatning, adgangsbilletter MVA lav sats NOK 50.000,00

15%

Næringsmidler MVA middel sats NOK 50.000,00

25%

Generel sats MVA høy sats NOK 50.000,00

Interesseret i et samarbejde?

Vi sidder klar til at hjælpe jer, kontakt os på: