Automatiseret kontrol på sammenhængen i EU handel

EU strammer op, og indfører automatiske procedurer der kontrollerer EU-listeindberetning, hvilket giver store bekymringer for mange virksomheder

20. marts

Myndigheder indfører automatisk kontrol på sammenhængen i EU-handel

I november 2021 påpegede rigsrevisionen i deres beretning om momskontrollen med EU-handel, at der skulle tages handling, efter at SKAT i en storstilet kontrolaktion havde konstateret fejl i ca. 85% af alle de momsangivelser, der omhandlede momsfri EU-handel.

d. 19. januar 2023 kom SKAT med en udmelding, at der nu er blevet indført automatisk kontrol mellem den danske momsangivelse og EU’s fælles system for EU-listeindberetning, for rubrikkerne:

Rubrik A – Køb fra andre EU-lande
Rubrik B – Salg til andre EU-lande

Dette vil betyde øget kontrol af danske virksomheder, som dermed kommer til at stå over for at have pligt til dialog med både kunder og leverandører i andre EU-lande, for at kunne rette deres momsangivelser og EU-listeindberetninger, således at beløbene stemmer.

Det grundlæggende problem for manglende eller forkerte indberetninger af køb og salg i EU, ligger i manglende rådgivning omkring lovpligtige momskonti, regnskabskredse, og opsætning af økonomisystemer dertil.
Myndighederne skulle have været bedre til at kommunikere omkring vigtigheden for, at virksomheder skal have én regnskabskreds for hvert momsnummer de har tilknyttet, herunder også udenlandske momsregistreringer, som er bundet op på deres danske CVR-nummer.

En af grundene til flere regnskabskredse er, at der skal skabes en faktura ved vareflyt, i og med den ene momsregistrering sælger varerne til den anden momsregistrering. Skabelsen af flere regnskabskredse er den eneste korrekte løsning, for at kunne automatisere økonomisystemerne i en sådan grad, at de selv kan generere de beregninger og udtræk der skal til, for at udarbejde retvisende momsangivelser og de tilhørende listeangivelser for EU-salg.

Lovpligtige momskonti ved handel over grænser

Følgende momskonti for handel over grænser er lovpligtige at have i et dansk momsregnskab:

 • Konto for værdi af EU-varekøb – svarer til momsangivelsens Rubrik A-varer.
  Her bogføres købsprisen på varer købt uden moms fra andre EU-lande.
 • Konto for værdi af EU-ydelseskøb – svarer til momsangivelsens Rubrik A-ydelser.
  Her bogføres købsprisen på ydelser købt uden moms fra andre EU-lande.
 • Konto for værdi af EU-varesalg – svarer til momsangivelsens Rubrik B-varer.
  Her bogføres salgsprisen uden moms for de varer, der er solgt og transporteret til momsregistrerede kunder i andre EU-lande.
 • Konto for værdi af EU-ydelsessalg – svarer til momsangivelsens Rubrik B-ydelser.
  Her bogføres salgsprisen uden moms for de ydelser, der er solgt til momsregistrerede kunder i andre EU-lande.

Læs mere om lovpligtige danske momskonti her:  Lovpligtige momskonti