Nu afvikles sidste del af 350-kronersgrænsen i Norge

7. september

Fra 1. januar 2024 afskaffes den midlertidige toldangivelsesfritagelse for varer med en værdi under 350 NOK. Denne fritagelse blev indført i forbindelse med VOEC-ordningen i april 2020 for at skabe lige konkurrencevilkår mellem norske og udenlandske onlinebutikker.

Med VOEC-ordningen kunne varer op til 350 NOK importeres uden at betale moms ved købstidspunktet. Men nu ændres reglerne, og alle varer, der ikke er omfattet af VOEC, vil blive pålagt moms og told fra den første krone ved import.

For forbrugerne betyder det, at de vil se de samlede omkostninger inklusive moms, når de handler fra VOEC-registrerede virksomheder. Desuden vil importprocessen for disse varer blive forenklet, hvilket sikrer en smidig levering uden toldafgifter.

Ændringerne påvirker speditører, norske forbrugere samt udenlandske e-handelsplatforme og webshops. Det er vigtigt at være opmærksom på disse nye regler, da de træder i kraft fra det nye år.

 

Samarbejde med det norske toldvæsen for smidig overgang

Finansministeriet har givet det norske skatte- og toldvæsen ansvaret for at lette afskaffelsen af den midlertidige toldangivelsesfritagelse. Begge myndigheder arbejder tæt sammen for at sikre en problemfri overgang. Målet er at opnå en fuldt digitaliseret informationsstrøm for varer, hvilket kræver en god dialog med erhvervslivet for at sikre forståelsen for ændringerne, siger Emilie Markali, projektleder i Toldvæsenet.

 

Ny Månedlig Afregning

Med ophævelsen af toldangivelsesfritagelsen forventes der flere importtoldangivelser. For at lette arbejdet for speditionsvirksomheder indføres en ny afregningsordning. Kvalificerede speditører kan ansøge om månedlig afregning, hvor de betaler for varer anmeldt i en kalendermåned senest den 18. i den efterfølgende måned.

 

Om VOEC-ordningen

VOEC, som står for VAT On E-Commerce, er en enkel ordning til registrering og rapportering af moms for udenlandske virksomheder, der sælger til norske forbrugere. Den blev etableret i april 2020 for at mindske administrative byrder. Virksomheder, der er tilmeldt VOEC-ordningen, får et unikt identifikationsnummer (VOEC-nummer) for nemmere grænseoverskridende forsendelser til norske forbrugere.
Læs mere om VOEC her: VOEC Norge

 

Den midlertidige ordning afskaffes

 

I dag er omkring 2.500 virksomheder registreret i VOEC-ordningen, alt lige fra store e-handelsplatforme til mindre netbutikker.

 

Digital Indberetning af VOEC-nummer

Fra 1. januar 2024 skal alle VOEC-forsendelser digitalt indberettes til Toldvæsenet af transportøren, undtagen varer på tog og skibe. Dette sikrer mere effektiv håndtering af forsendelser.