Klar til Brexit? – det skal du vide

13. november

Tiden går og klokken slår, vi kan ikke komme uden om, at Storbritanniens udtrædelse af EU og den Europæiske Toldunion nærmer sig med hastige skridt.

Det er endnu ikke afklaret, hvorvidt det lykkes at lande en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien. Muligheden er der, men det har svære kår, da det er den mest ambitiøse handelsaftale, man har forsøgt at lande nogensinde – Frihandelsaftalen, der forhandles om, indebærer en fast told på 0 % og ingen kvoter!

Aftale eller ej, så ved vi allerede nu, at:

  • Du skal udfylde tolddokumenter ved import og eksport.
  • Varer afsendt fra Storbritannien eller EU den 31. december 2020 eller tidligere og først ankommer på den anden side af årsskiftet, bliver behandlet som EU-varer, selvom de først ankommer til EU eller Storbritannien efter.
  • Hvis du er momsregistreret, skal importmomsen ikke betales up-front, når varerne krydser grænsen, men alene medtages på momsangivelsen. Det betyder, at du ikke skal have moms-kroner op af lommen.
  • Der stilles som udgangspunkt ikke krav om fiskal repræsentant, fx ved en momsregistrering i Storbritannien. Undtagelser kan forekomme, særligt hvis din virksomhed har udeståender med lokale skattemyndigheder.
  • Husk, at du udover EORI-nr., en eventuel momsregistrering eller andet skal importør- og/eller eksportørregistreres, hvis du ønsker at sende varer til/fra Storbritannien.

Overgangsordning

Ved import af varer til Storbritannien, vil der i perioden 1. januar 2021 til 30. juni 2021 være en forenklet ordning for toldbehandling. Overgangsordning eller ej, så er det vores klare anbefaling, at du sørger for korrekt fortoldning af varerne allerede fra 1. januar 2021. Oplysningerne der skal forelægge ved overgangsordningens udløb er nemlig de samme, endvidere risikerer du at skulle beregne og foretage momsmæssige justeringer.

Ordningen gælder ikke punktafgiftspligtige varer eller varer omfattet af en suspensionsordning, fx dual-use varer, her skal tolddokumenter udfyldes fra pr. 1. januar 2021.

Overgangsordningen gælder ikke eksport af varer fra Storbritannien til EU. Det betyder, at du skal udfylde almindelig tolddokumentation ved eksport, uanset varetype.

Der vil altid være undtagelser

Der vil altid være undtagelser, det kan vi ikke komme uden om. I forhold til ovennævnte gælder der fx særlige regler for leverancer/transporter via Kent og for leverancer til og fra Nordirland.

Forhandlingerne er i fuld gang, og ingen kender udfaldet – ønskescenariet er uden tvivl ingen told og ingen kvoter, men vi må holde vejret lidt endnu. Hvis du ønsker viden om den potentielle toldskyld på lige netop dine varer ved salg til Storbritannien, kan du let få et overblik i UK’s toldtarif.

Har du spørgsmål til Brexit?

Vi sidder klar til at hjælpe dig – du er meget velkommen til at ringe til os på + 45 74 30 23 60 eller send en mail til brexit@intravat.com.

Se også vores Brexit Check-liste  og forbered dig bedst muligt.