Fysisk kontrol på fødevarer i Storbritannien

Brexit-betingelser strammer kontrollen ved import af fødevarer til Storbritannien

30. april

 

Brexit Bølger: Ny Æra af Fødevarekontrol Ruller ind over Storbritannien

Brexit har kastet lange skygger over det europæiske handelslandskab, og den seneste udvikling har bragt en ny dagsorden til bordet.
Fra i dag træder skærpede kontrolforanstaltninger i kraft ved Storbritanniens grænser, hvilket påvirker importen af fødevarer og planter fra EU markant.
Disse foranstaltninger, som har været undervejs siden Brexit-afstemningen i 2016, blev officielt planlagt til at starte i 2021, men har mødt flere forsinkelser på vejen.
Den nye æra af grænsekontrol markerer en signifikant ændring for eksportører fra EU-lande som Danmark. Handlen med Storbritannien er ikke længere "business as usual." Den indebærer nu omfattende fysiske inspektioner ved grænsen og en byrde af papirarbejde, der forvandler den ellers så glidende proces til en mere kostbar og tidskrævende affære.

 

Fra Papir til Praksis: De Administrative Udfordringer Vokser

For britiske importører tegner landskabet sig med nye skyer.
Flere lag af bureaukrati og stigende gebyrer gør det ikke kun dyrere, men også mere besværligt at få varer over grænsen.
Denne forøgelse i omkostninger er ikke ubetydelig, og det er sandsynligt, at den vil finde vej til forbrugerpriserne, hvilket kan tynde ud i udvalget på supermarkedernes hylder og øge priserne på dagligdagsvarer.

 

Små Virksomheder i Øjenhøjde med Store Udfordringer

Det er særligt de små til mellemstore virksomheder, der vil føle vægten af de nye regler.
Disse virksomheder, der ikke har musklerne til at bære de tungere administrative byrder, kan finde sig pressede til punktet, hvor de må skære ned på importen eller endda lukke helt.
Denne økonomiske smerte er akut følbar for virksomheder som ScandiKitchen, en prominent distributør af skandinaviske fødevarer i Storbritannien, som nu står over for en mere kompleks og omkostningstung importproces.

 

ScandiKitchen: Et Eksempel på Brexit's Byrder

Før Brexit kunne ScandiKitchen nemt håndtere mindre, mere fleksible bestillinger. Nu er situationen en anden. Uanset ordrens størrelse, er de administrative omkostninger de samme, hvilket resulterer i mindre fleksibilitet og større omkostninger. Denne nye realitet har tvunget virksomheden til at justere både forventninger og forretningsmodel.

 

En Langvarig Lærestreg

Brexit har været en lang og udfordrende rejse med dybe politiske og økonomiske rystelser.
Denne nyeste udvikling i form af strammere grænsekontrol er en kraftig påmindelse om de beslutninger, der blev truffet for næsten et årti siden, og som stadig har dybtgående konsekvenser for både forretninger og forbrugere.

 

Danske Virksomheder Ser Mod Fremtiden

Trods de nye udfordringer står danske virksomheder ikke magtesløse.
Forberedelserne har været i gang længe, og mange er klar til at tackle de nye regler.
Ifølge Peter Thagesen fra Dansk Industri, er der en robust beredskabsplan, og eksporten af fødevarer til Storbritannien forventes stadig at være betydelig.

IntraVAT har fulgt Brexit nøje, og har lige fra start hjulpet mange virksomheder med at få de nødvendige registreringer samt tilhørende rådgivning, der har gjort det muligt at være til stedet på det britiske marked, og sælge produkter og ydelser på samme vilkår som de lokale virksomheder.

Læs mere om registrering i Storbritannien her: Storbritannien

Eller kontakt os i dag for et uforpligtende tilbud.